На днешната дата се ражда художникът Константин Гърнев!

Константин Гърнев е български художник, живописец.

Константин (Кочо) Георгиев Гърнев е роден на 18 януари 1894 г. в Либяхово (дн. Илинден) в семейството на учителя Георги Гърнев.

В периода 1920-1924 г. следва живопис в Националната художествена академия при проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мърквичка. След това заминава за Мюнхен, където през 1930 г. завършва живопис в Художествената академия при Херман Грьобер и Франц фон Щук. През 1934 г. организира първата си самостоятелна изложба в България. След това устройва 13 самостоятелни изложби в чужбина. През 1940 г. прави изложба на над 90 произведения в „Галерия на площад Ленбах” в Мюнхен. Кочо Гърнев е член-основател на Мюнхенското дружество на художниците „Павилион“, както и на Съюза за защита на творците на изобразително изкуство в Мюнхен.

Голяма част от картините му са изгубени през Втората световна война.

loading...

Константин Гърнев умира в Мюнхен на 6 юни 1966 г

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!