На днешната дата се ражда българската художничка Вера Недкова!

Вера Недкова е българска художничка.

Вера Тодорова Недкова е родена в българския македонски град Скопие на 16 ноември 1908 година в семейството на българския консул Тодор Недков.

През 1923 г. учи живопис в Художествената академия в класа на проф. Никола Маринов, но на следващата година заминава за Виена, където през 1930 г. завършва Държавната художествена академия (Майстершуле), специалности живопис и реставрация.

Работи за кратко във Флоренция, където изучава творчеството на Джото, Мазачо, Пиеро дела Франческа, а през 1934 г. се връща и установява в България. През същата година става член на Дружеството на новите художници и взема участие във всичките му изложби.

Художественото наследство на Недкова е богато и разнообразно: живопис, графика, офорти, ескизи, малка пластика. В ранния период на творчеството си, 1930 – 37 г., Вера Недкова рисува основно фигурални композиции и портрети. Предпочитани техники са пастелът и температа. В по-късните си работи залага на маслените бои и основното ѝ изразно средство става колоритът. Рисува пейзажи, натюрморти, селски бит, голо тяло. В периода 1946 – 1961 г. работи в Националния археологически музей като реставратор и консерватор.

loading...

Участва в общи художествени изложби на СБХ и в над 15 изложби на български художници в чужбина. Нейни платна са притежание на български галерии и частни колекции по света. През 1965 г. издателство „Български художник“ публикува книга за Вера Недкова с автор Драго Джидров.

Недкова е носител на множество отличия, сред които:

  • награди на СБХ през 1963 и 1971 г.
  • орден „Кирил и Методий“ – II степен (1963) и I степен (1971),
  • орден „Народна република България“ – I степен (1978),
  • награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ през 1974 и 1980 г.
  • През 1977 г. е провъзгласена за „народен художник“, а през 1983 г. – за „герой на социалистическия труд“

През 1995 г., година преди смъртта си, Недкова завещава на държавата в лицето на НХГ своя апартамент в София, цялото си имущество и творби: 117 живописни творби и 1282 рисунки, 57 икони, съдове и малка пластика. През 2004 г. в дома ѝ е открит музей на художничката

Вера Недкова умира на 7 юли 1996 г. в София.

Поклон!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!