На днешната дата се ражда актьорът Димитър Хаджийски!

Актьорът Димитър Хаджийски е роден на 27 февруари 1935 г. в Благоевград. От дете голямата му мечта е да се посвети на актьорското майсторство.

Талантът му рано прави впечатление и получава централни роли в училищните пиеси. В драматичния театър в родния му град е първото му назначение – като стажант-артист през 1953 г. Учи във ВИТИЗ от 1958 до 1962 г. Завършва първи курс с отличен успех по специалните предмети в отдел „Актьорско майсторство“ и получава престижната Сарафовска стипендия. Като професионален актьор играе на театралните сцени във Велико Търново (1962 – 1963 г.), в Благоевград (1963 – 1966 г.), във Варна (1966 – 1968 г.). В Плевенския театър идва през 1968 г. и работи в продължение на 39 години. Затова с основание твърдеше приживе: „Плевен е моят втори роден град“.

Димитър Хаджийски е изиграл 120 роли на сцената и се е снимал в 12 филма. Носител е на „златната значка“ на САБ. Удостоен е със званието „заслужил артист“ през 1979 г., с почетната награда „Златен век“ на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура. Той е от малкото актьори по онова време, които са награждавани с творчески командировки зад граница. Клубът на дейците на културата в Плевен два пъти го обявява за актьор на годината – през 1995 г. и 1998 г. През 2005 г. става заслужил гражданин на Плевен.

Димитър Хаджийски е емблематична фигура за плевенския театър. Той е единственият актьор от местната трупа, който има 12 роли в киното. И до днес се въртят на малкия екран лентите „Осъдени души“, „Селцето“, „Откога те чакам“. Хаджийски си партнира с имена като Цветана Манева, Катя Паскалева, Наум Шопов, Коста Цонев. Верните му почитатели го помнят във „Войници на свободата“, „По дирята на безследно изчезналите“, „Тайфуни с нежни имена“, „Юдино желязо“, „Под едно небе“ и др.

loading...

Със 120 роли в театъра Димитър Хаджийски с основание може да бъде наречен живата история на плевенския театър. Той е единственият плевенски актьор, изиграл 4 моноспектакъла – „Гордо мое сърце“ по творби на М. Горки (1977 г.), „Несъбудени пространства“, с който отбелязва 50-годишния си юбилей (1985 г.), „Страсти Илиеви“ на Димо Дешев, с който празнува 40 години театрална дейност (1998 г.) и „Ангелът на възмездието“ по Стефан Продев, с който чества 70-годишнината си. Той е сред малцината посочени от съдбата да изиграят не веднъж, а три пъти Хамлет от едноименното произведение на Шекспир. Запомнящи се и вдъхновяващи и за самия актьор са ролите му на исторически личности – Калоян, Симеон, цар Борис III в „Разпети петък“ (първата му роля на плевенска сцена), хан Татар – спектакълът се играе 118 пъти! Играе следователя Партов в „Страшният съд“, Жадов в „Доходно място“, Бай Ганьо от „Щастливеца иде“.

Димитър Хаджийски умира през 2007 година в град Плевен.

Източник: bgsever.info



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!