На днешната дата през 1863 г. е роден генерал Стою Брадистилов!

Един от героите панагюрци участници във войните за национално обединение е генерал Стою Брадистилов.

Стою Петков Брадистилов е роден на 14 септември 1863 година в Панагюрище. През 1884 година завършва военното училище в София.

По-късно като поручик във Втори пехотен искърски полк е командирован през 1888 година за обучение в Академията на генералния щаб в Торино, Италия, която той завършва през 1891 година.

По време на Балканските войни 1912-1913 година офицери и войници от Панагюрище се сражават в различни войскови подразделения. Сред тях е и генерал-майор Стою Брадистилов, който е командващ 10-та Сборна дивизия, която е в състава на Първа Българска армия, ръководена от генерал Васил Кутинчев.

За неговата доблестна служба и за заслуги в развитието на българското военно дело и като герой от Балканската война и изобщо от войните за обединението на България е носител на орден за храброст ІІІ степен, а също и ІІ степен, орден „Свети Александър” ІV и V степен без мечове, орден за военни заслуги ІV степен.

loading...

Това показва, че държавата в онази епоха обръща голямо внимание на своите герои. Тя ги почита с високи военни отличия, които са признание за заслугите им за това да бъде България единна.

Този завет, съхранен още от епохата на Възраждането не се осъществява, но въпреки, че са политически разпокъсани, българите трябва да бъдат духовно обединени. Принос за това духовно единство имат и героите от Балканската война.

На 20 декември 2012 година със свой указ президентът Росен Плевнелиев издава указ за награждаването на 19 български военни за изключително големите им заслуги към България при планирането и осъществяването на военните операции в Балканската война и проявеното новаторство и военно майсторство. Посмъртно воините ни са удостоени с орден „Стара планина” – първа степен с мечове.

Сред тях е и ген. Стою Брадистилов, който умира на 29 август 1930 година в София.

Ген. Стою Брадистилов е баща на известната художничка Олга Брадистилова.

Източник: oshtepan.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!