На днешната дата е роден българският химик, проф. Димитър Баларев!

Проф. Димитър Баларев е български химик. Роден е на 27 декември 1885 г. в Русе. Завършва химия в Загребския университет през 1907 г., а на следващата година пак там защитава докторат. Става гимназиален учител в родната си Русенска мъжка гимназия, където започва научни изследвания върху фосфорните киселини. Като гимназиален учител публикува 29 научни труда в европейски научни списания!

Участва в Балканската война, където е ранен, вследствие на което зрението му пострадва. До края на живота си е силно късоглед.

През 1920 г. Димитър Баларев става редовен доцент по Неорганична и аналитична химия в Софийския университет. През 1922 – 23 г. специализира в Гьотинген, Германия при проф. Таман. След завръщането си в България е избран за извънреден професор по химия.

От 1930 до 1958 г. е редовен професор и ръководи Катедрата по Неорганична химия в СУ. Автор на над 200 научни статии. Проф. Димитър Баларев обучава няколко поколения български учени – химици и с основание можем да кажем, че той е един от бащите на химичната наука в България. Издаденият от него през 1948 г. учебник по Неорганична химия и днес е еталон. Проф. Баларев е създател на оригинална научна теория за дисперсния строеж на твърдото тяло, която носи неговото име.

loading...

Писателят Георги Данаилов, който е завършил химия, в книгата „Доколкото си спомням” отделя специално внимание на спомените си за проф. Баларев. В главата „Професорите от онова време” писателят казва:

„Баларев не преподаваше, а свещенодействаше. – Разберете, няма по-голяма радост от радостта в науката!“ – обичаше да повтаря той.

Професор Димитър Христов Баларев умира на 19 февруари 1964 г. в град София.

Източник: edinzavet.wordpress.com

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.