На днешната дата е роден българският революционер Лука Групчев!

Лука Групчев с псевдоними Аспарух и Соломон е български революционер, деец на Вътрешната македонска революционна организация.

Лука Георгиев Групчев е роден в 1874 година в Охрид. Принадлежи към големия род Групчеви (Групче). Завършва гимназия в София, след което учи в университета, но не завършва. Учител е в Охрид и главен учител в Ресен. От 1903 година е нелегален. За кратко е в четник при Тома Давидов. Делегат е на Смилевския конгрес на ВМОРО като едни от представителите на Охридския район, където е избран за член на Охридското горско началство. Секретар е на четатата на Яким Алулов и впоследствие самостоятелен войвода на Стружки Дримкол по време на Илинденското въстание.

След въстанието се оттегля през Албания и Черна гора в България, където работи като секретар на III-та Девическа гимназия в София. През 1904 година е включен в Задграничното представителство на ВМОРО.

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Нестроевата рота на 9 велешка дружина. Награден е със сребърен медал. По време на Охридско-Дебърското въстание през септември 1913 година Групчев влиза във временната управа на Охрид.

loading...

През 1938-1939 година заедно с Лазар Томов и Христо Танушев е член на редакционния комитет на списание „Илюстрация Илинден“.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.