На днешната дата е роден българският оперен певец Петър Золотович!

Петър Золотович е български оперен певец, баритон. Негова съпруга е оперната певица Мария Милкова-Золотович.

Петър Владиславов Золотович е роден в София на 27 януари 1893 година. Син е на чиновника Владислав Золотович и внук на калоферския търговец Димитър Золотович. От 1911 до 1915 година учи пеене при Иван Вулпе, а през 1924 – 1925 г. при Дж. Кашман в Италия. Работи в Националната опера от 1911 до 1942 година, а от 1942 до 1944 г. в Художествения оперетен театър в София. Участва в създаването на днешния Младежки театър. До пенсионирането си работи в Държавния музикален театър “Стефан Македонски“, където също оставя следа с артистичните си и певчески постижения в оперети като „Цигански барон“, “Волният вятър“, “Хублавата Елена“ и др

Надарен с мощен, красив глас със стабилни височини, и с ярък драматичен талант, той е запомняща се фигура на сцената. За 25 години кариера като оперен артист Золотович изпълнява 45 централни баритонови партии, между които Евгений Онегин, Фигаро от „Севилският бръснар“, Амонасро от „Аида“, Риголето, Борис Годунов, Дон Жуан, Скарпия и др., като с еднакъв успех пее и лирични, и драматични роли.

Петър Золотович умира на 18 декември 1977 г. в София.

Източник: wikipedia.orgbnr.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!