На днешната дата е родена актрисата Добринка Станкова!

Добринка Станкова е българска актриса.

Добринка Николова Станкова е родена на 1 декември 1947 г. в София. Първоначално учи руска филология след това завършва ВИТИЗ през 1971 г. Играла е един сезон в ДТ-Сливен, където дебютира в ролята на Марта в „Романтици“ от Г. Свежин. От 1972 г. е в трупата на Народен театър „Иван Вазов“.

Сред театралните й роли са: Мартирио в „Домът на Бернарда Алба“ от Ф. Г. Лорка, Олга в „Когато гръм удари“ от П. Яворов, Саша в „Чудаци“ от М. Горки, Цонка в „Казаларската царица“ от И. Вазов, Лиза в „От ума си тегли“ от А. Грибоедов, Кари Елис в „Есенна градина“ от Л. Хелман, Офелия в „Хамлет“ от У. Шекспир, Алис в „Мъртвешки танц“ от А. Стриндберг, Евгения в „Милионерът“ от Й. Йовков, Лебядкина в „Бесове“ по Ф. Достоевски, Захарта, Синя птица, Брезата в „Синята птица“ от М. Метерлинк, Амалия във „В полите на Витоша“ от П. К. Яворов, Венчето в „Църква за вълци“ от П. Анастасов, Гена в „Майстори“ от Р. Стоянов, Кармела в „Призраци в Неапол“ от Е. де Филипо, Драгана, Бояна и Оливера Нос в „Лари Томпсън“ от Д. Ковачевич, г-жа Хил в „Пигмалион“ от Дж. Шоу, Психотерапевтката в „Шокомания“ от Ф. Блазбанд, Майката в „Ах, този джаз“, Арина Панталеймоновна в „Женитба“ от Н. Гогол.

Носител на наградата на САБ за ролята си в „Тази малка земя“. Има множество участия в киното където създава запомнящите роли във филмите „Черните ангели“ (1970), „Вятърът на пътешествията“ (1972), „Зарево над Драва“ (1974), „Пантелей“ (1978), „Прозорецът“ (1980), „Дефицит“ (1990), „Онова нещо“ (1991).

loading...

Източник: wikipedia.orgnationaltheatre.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!