Мурската операция от 1945 г.

От последните дни на март 1945 г. до средата на април се провежда Мурската операция на I Българска армия в Южна Унгария и Северна Хърватия. Тя е част от Виенската настъпателна операция на III Украински фронт.

Пред фронта на заелия позиция на източната страна на канала Риня Паток 3 български корпус противникът е изградил силно укрепена ешалонизирана отбрана.

Първата е по западната страна на този канал по линията Кишбайом-Нагкорпад-Нагятад. В дълбочина следващата е укрепената линия „Маргит”, следвана от позицията по канала „Принципалис” и накрая силно укрепената позиция по линията Велики Ког-Ястребци-Хум.

Навсякъде са изградени бетонни и дървеноземни укрепления и замаскирани минни полета около тях. Отбраняват се от около 3 дивизии от 68 армейски корпус в състав от немски, украински и хърватски части, подсигурени с 160 оръдия и минохвъргачки и няколко бронирани роти.

loading...

Трети български корпус е в състав 8,10,12 и 16 пехотни дивизии и други артилерийски, конни и инженерни части, подсилени с един съветски изтребителен противотанков полк и 1 дивизион „Катюши”.

Целта на противника е да задържи нефтодобивния унгарски район Нагканижа и да даде възможност на останалите в Югославия свои части да се изтеглят към Австрия.

На 26.III. щабът на I Българска армия получава писмена заповед от командването на фронта за започване на настъпление на запад за разгромяване и отхвърляне на неприятелските войски южно и югозападно от гр. Нагканижа и за 5-6 дни да завладее района и да осигури отбраната на левия фланг на III Украински фронт по северния бряг на река Драва от с. Троянц на запад.

За настъплението българското командване е разработило специален план „Балкан”. На 29 март започва форсирането на канала Риня Паток и се завързват упорити боеве в условията на гориста и заблатена местност и минирани пътища.

На 30.III. Москва за първи път салютира в чест на победата на Българската армия с 20 артилерийски залпа от 224 оръдия.

В хода на Мурската настъпателна операция на 3 корпус на I Българска армия са разгромени 3 противникови дивизии, като в плен падат около 7000 души. Българските загуби са около 4000 души, от които 750 убити и над 3000 ранени.

Трети български корпус успява да превземе 3 укрепени позиции на противника, преминава водни препятствия пред тях – 2 канала и река Мур, и се вклинява на 100 км в ешелонизираната отбрана на врага. Действията му остават записани в славната военна история на Българската армия през XX век.

Румен СТОИЛОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.