Наши килими красят замъци и музеи по света!

Прочутите у нас и в чужбина ръчно тъкани килими и гоблени са част от българското национално наследство.

Те са феномен в народните художествени занаяти, процъфтял през Възраждането, съществуващ и до днес.

Първата асоциация за „български ръчни килими” е „чипровски”, но в случая е невярна. Чипровските килими са двулицеви, еднакви от двете страни, изпъстрени са със стилизирани фигури от народния бит и култура. Изключително красиви, здрави и практични са.

Велинградската фирма „Хемус” прави ръчни килими гоблени.

Красиви и изящни, те разказват картини. Може да видите „Планетата Земя”, „Голямата експлозия”, „Хензел и Гретел”, „Пепеляшка”, „Пегас” и др. В тях опитните ръце на тъкачките са пресъздали чрез нишки художествени платна. Част от килимите са дело на художника Роберт Баръмов, а други – класика на Савонри, най-престижната колекция в Европа. През 2014 г. фабрика „Хемус” успешно издържала две интервюта във Виена по каталога на „Савонри“, където са представени 90 дизайна на килими в стил Луи XV.

loading...

Казват, че първите килими се появили в древна Персия (днешен Иран) и името означавало „грубо одеяло“. Най-често се правели от вълна, но и от памук, лен, коприна, коноп, юта или изкуствени влакна. През годините килимите не са били просто постелки. Исторически килимът е бил най-скъпата и важна част от интериора. В българската традиция той е съществена част от булченския чеиз. Навремето се е смятал за семейна реликва. Днес килимът е един от най-високо ценените дипломатически дарове. А килимите в имперски стил са част от световното културно наследство.

Жените в цеха в Костандово , Велинградско са майсторките на фабрика „Хемус”. Средно изработката на един килим отнема около 2-3 месеца и е дело на 6 жени, но това естествено зависи от сложността и общата квадратура. Дизайнерите предлагат модерен, традиционен, викториански, бароков, класически стил. Клиентът може да подбира цветове, да коментира общия вид и ако се налага, да се направят допълнителни промени. Становете са вертикални, ръчна изработка. Тук се намира и най-големият стан в Европа, който позволява тъкане на килими с площ до 140 кв. м. Така че ограничение в размера на практика почти няма. В някои килими се използват над 100 различни цвята. Материи, цветове – всичко е естествено. Затова и цената на уникатите е висока – минимум 300 евро на квадратен метър.

От създаването на фирмата през 1998 г. до 2016 г. цехът за килими е произвел над 1000 килима. Големият пробив идва в лицето англичанина Дейвид Брамфорд, чийто бизнес е да реставрира и консервира уникални килими на възраст 400 и повече години. Той остава очарован от предлаганите продукти. „Видя потенциала на предприятието и започна да работи с мен. Една година ни даваше само мостри. Така стигнахме до кралските дворци”, разказва собственикът Нино Парапулов.

Много дворци, частни имения, музеи и държавни сгради най-вече в Европа разполагат с производството на фабрика „Хемус”. Големите клиенти на предприятието са предимно от Великобритания и САЩ. Български ръчни килими има в кабинета на бившия британски премиер Тони Блеър; замъка Алнуик, където е заснета част от филма „Хари Потър”; музея „Алберт” във Виена; стаята на цар Борис III в Рилския манастир… Сред клиентите на цеха са британското кралско семейство, холандската кралица Беатрикс, внучката на Уинстън Чърчил – Джейн, и Националната организация за запазване на културното наследство на Великобритания. А музикантът Мик Джагър преди години си е поръчал 16 синьо-бели гладко тъкани килима.

Любопитна особеност на ръчния килим уникат е, че с годините и с употребата му качеството и цената му нарастват. Килими, които фирмата е създала преди 20 години, вече се появяват по търгове по Западна Европа на двойна стойност.

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.