Матрос спасява с цената на живота си кораба, на който служи, от неизбежна гибел

Eдин малко известен български герой e старшина I степен Димитър Атанасов Димитров. С цената на живота си, той спасява от неминуема гибел кораба, на който служи.

Димитър Атанасов Димитров е роден на 3 ноември 1943 г. във великотърновското село Сушица. Баща му загива през Втората световна война на фронта при Мохач, Унгария, и малкият Димитър е отгледан от баба си Кина.

На 23 октомври 1962 г. той постъпва в казармата в Горна Оряховица, в школата за химици. След успешното й завършване е изпратен във Военноморския флот като специалист химик. Служи на голям преследвач на подводници (БО) с бордови № 17. На 24 септември 1963 г. е произведен в звание „старши матрос”.

На 4 март 1965 г., докато корабът е на бойно учение в морето, невнимателен изстрел попада в погребите. Складът с оръжията и взривните материали се изпълва с гъст, отровен дим. Има опасност от взрив на кораба. Тогава в погреба слизат командирът на отделение химици старши матрос Димитър Димитров, главен старшина Васил Вачев и старшина II степен Васил Ангелов и започват да изхвърлят сандъците с боеприпаси. Противогазът обаче му пречи, окулярите му се замъгляват и Димитър Димитров го сваля. Димящият сандък е открит и изхвърлен зад борда.

loading...

Корабът е спасен, но отровните газове са поразили белите дробове на старши матрос Димитър Димитров и на 6 март той умира от белодробен оток.

Погребан е в родното си село с военни почести.

За проявен героизъм в мирно време с указ на Народното събрание на Димитър Атанасов Димитров е присвоено званието „Герой на социалистическия труд“, златна звезда и орден „Георги Димитров“. Командването на флота му присвоява посмъртно звание старшина I степен.

На 6 март 1966 г. във Военноморска база – Варна е открит паметник на героя. В с. Сушица е създаден Моряшки парк, носещ неговото име, а в двора на родната му къща е поставена паметна плоча.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!