Марко Везьов – радетел за просвещение

Безспорно едно от най-големите любородни дела на Марко Везьов (Тодоров, Теодорович, Хаджитодоров), роден в Банско, е издаденият преди 225 години от него и с негови средства църковнославянски буквар във Виена.

От предисловието на буквара се разбира, че към народополезното дело са го подтикнали благородни люде, за да е то в полза на учението, та и да спре да се служи, както дотогава, с руски буквари. Букварът се е разпространявал из страната ни през целия ХІХ век, а и из Сърбия и други страни. Излиза с подзаглавие „Первое оучение хотящими оучится книг и писмена словенскими, називаемо Буквар“. Съдържа 130 страници, изпълнени с упражнения по църковнославянската азбука, срички, думи, наставления и уяснения за вярата и молитви. Поместени са и понятия от числителницата, историята, географията, въведени са елементи на светската система на обучение, с което се нарушава съществуващото дотогава църковно обучение. Съставителят на буквара се е справил добре със задачата си, като е използвал образци от учебните литератури на напредналите народи и най-вече са ползвани букварите на Захария Офелин, Теофан Прокопович, известните Московски и Киевски буквари.

Първото известие за буквара идва от Любен Каравелов в неговата статия от 1862 г. „Българска литература и журналистика“. Досега са открити 11 екземпляра, които се съхраняват като ценни реликви в най-престижните библиотеки в страната и в някои институти и музеи.

Известно е, че Марко Везьов е спомоществовател и на много полезни дела. Едно от тях е изграждането на училище в Банско, но не по-малко по значимост е и участието му в изграждането на църквата „Св. Троица“, която сета е паметник на културата. Част от живота му се узнава и от „Сведение за Българското смесено основно и класно училище в Банско“, изпратено до Екзарха през 1901 г.: „Дядо Марко Везьов, родом от Банско, след като се изучил негде в Европа, заемал длъжността консул в Букурещ и оттам съдействал за изграждането на училището, за което изпроводил 2000 гроша пари и се започнал градежът на училището, което довърши през 1858 година и до днес служи.“

Марко Везьов бил дипломат и общественик. Знатен търговец с кантори в Сяр (Серес), Белград и Виена, той редовно поддържал връзки с първенци в Цариград, приеман е в двора на сръбския княз Милош Обренович, като е послужил и като негов дипломатически представител в Цариград. Изпълнявал отговорни дипломатически задачи в Белград, Букурещ и Виена.

loading...

Записки на банскалия от онова време дават представа за външния вид на книжовника. Най-често е бил виждан в дълги копринени горни дрехи, наполовина в ориенталско, наполовина в европейско скрояване, а на нозете си носел жълти островърхи ботуши.

Борис КОСТАДИНОВ

Източник: tretavazrast.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.