Легенди за Трънското ждрело

Ждрелото на река Ерма или Трънското ждрело на  намира на 80 км. западно от София и на 3 км. от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра

Съществуват легенди за това как се е образувало Трънското ждрело. Една от тях говори за двама влюбени, за които любовта не била позволена, защото девойката била от богато и знатно семейство, а момъкът бил беден. Майчините клетви ги застигнали и те били превърнати в камък. Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи.

Друга легенда разказва, че Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла.

Трета легенда разказва за манастир „Св. Петър“, който се намирал на върха на ждрелото. Един монах се замонашил там. На 40-тия ден от поста и молитва му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата за да може водата да се оттича по-лесно.

loading...

Научното обяснение за възникването на ждрелото е че то е в резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина около 13 км. Изградена е през 2003 г. по инициатива на Българска асоциация за селски и екотуризъм.

Източник: uchiteli.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.