Легенди за връх Соколица

Връх Соколица е един от емблематичните скални върхове край живописния град Смолян.

Както за всички скални масиви в Родопите, така и за връх Соколица не липсват древни предания, достигнали до нас посредством разказите на местните родопчани.

Едно от преданията гласи, че в недалечното минало, когато нашествията на недоброжелатели съвсем не били рядкост в Родопите, една смела майка се скрила в подножието на върха заедно със своето невръстно отроче.

Стиганли обаче недоброжелателите и до високия връх и открили родопчанката. В този момент жената оставила плачещото си дете в подножието на върха, изкачила се до най-високата му част и се хвърлила от скалата.

В този момент тя се превърнала в сокол, който литнал във висините. Според думите на смолянчани и до днес на връх Соколица се чува детският плач на невръстното чедо, което жената на посмяла да убие заедно със себе си.

loading...

Според друг вариант на същото предание жената и отрочето й били посечени, тъй като смелата родопчанка не издала своя съпруг и другарите му, които бранели Родопа от нашествия.

Тези предания още веднъж доказват смелостта, непреклонността и силният дух на родопчанина, предпочитащ смъртта пред това да преклони глава пред когото и да било.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!