Легенда за Момин дол и Кайначето

Местността Момин дол се намира в землището на село Басарбово. За нея старите басарбовчани пазят легенда.

Легендата гласи, че млад турчин се влюбил в хубава мома от селото. Тя била най-личната сред момите от цялото село. За хубостта и се говорело навред — по тлаки и по седенки, сборове и на хора. А дойдело ли време за жътва, всички край тейковата и нива гледали да минат, момата да си погледат как леко и чевръсто загребва класовете златни, медния и глас да послушат как реди песен след песен за бащин дом и добър берекет, за първа пролет и за първа севда.

Всяка мома от селото искала дружка да и стане, всеки ерген гледал водата и да напие, китката и на извора да вземе. Ала нейното сърце било вече заето, заето и напълно превзето. Залюбила била, най-личния момък в селото. Когато минел с коня си, сърцата на девойките подскачали.

Наблизо имало турски санджак. Синът на собственика се влюбил в момата.
Всеки ден момата с дружките си ходела на кладенеца за вода, а турчинът я причаквал и все я придумвал да му пристане. Тя обаче си имала либе и все отказвала.
На Димитровден, в селото се извило голямо хоро. Момата играела до своя любим. Изведнъж се появили турци и отвлякли хубавицата. Завлекли я в дола, в близост до манастира и се погаврили с нея.

loading...

Близките и дълго я търсили, но без успех.
Обезчестената девойката дълго плакала, а накрая посегнала на живота си.
Случило се да я намерят овчари, но тя била вече мъртва, а до тялото и бликало изворче. Това изворче/ кайначе/ дало име на мястото- Кайначето. Има поверие, че Кайначето се е появило от сълзите на момата. Изворът никога не е бил с голям дебит, но и никога не е пресъхвал. Местните хора казват, че се пълни от сълзите на злочестата мома. Местността, в която се е случило това и до днес носи името Момин дол.

Източник: legends-ruse.weebly.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!