Легенда за Великината пещера

Легенда за тъмните робски години в Горно Абланово се носи от вековете до днес и ни разказва за дивната мома Велика Гънгълова, похитена жестоко от турците в една пещера край селото.

Било през турско робство – разказвала легендата. Тя отишла с брата си да приберат сеното от тяхната ливада, намираща се в местността „Широкото ливаде”, по посока землището на с. Обретеник. Натоварили сеното, а Велика оставила брат си да се занимава с колата и тръгнала да си ходи към Г. Абланово пеша. Вървяла, предяла и пеела. Брат й впрегнал каруцата и се прибрал в къщи, но нея я нямало. Цялото семейство изпаднало в ужас и всички се втурнали да я търсят. Намерили я, но вече било късно. Тя лежала мъртва в пещерата, намираща се на близките скалисти склонове над „Широкото ливаде”. Едва сега разбрали, че по пътя към дома злощастното девойче било пресрещнато от турци, които насила я завлекли в пещерата, гаврили се с нея и накрая я удушили с разкошните й плитки, оставяйки я мъртва на това място.

Прибрали и погребали най-личната селска мома – Гънгъловата Велика, а пещерата оттогава взела името й и до днес се нарича Великината пещера.

Източни: legends-ruse.weebly.com

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!