Легендата за Тополовград

Тополовград и регионът имат дълга история. Градът е основан през 1493 година. И този град, както много други наши градове си има своя легенда. Тази стара легенда разказва, че тези земи са били обитавани от юруци (номадско племе, което е дошло с турците от древна Азия). Те се занимавали със скотовъдство.

Веднъж един от жителите загубил кравата си, след това тя се върнала, но после пак изчезнала и така, докато той решил да я проследи и да види къде ходи. Ходейки след животното, той се озовал на чудно място с два големи извора, обградено от много тополи. Тогава хората се заселили на това място и дали първото име на селището – Кавакли, произлизащо от турската дума „кавак“, в превод топола).

Източник: barin.blog.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!