Легендата за връх Петровски кръст

Петровски кръст е връх, разположен на планина Чепън с 1206 метра надморска височина. Самата планина се намира в западната част на България, близо до границата със Сърбия. Чепън е разположена до град Драгоман, а в подножието й е Драгоманското блато. Чепън е част от Западна Стара планина.

Връх Петровски кръст е известен и като Голем Чепън, а до него се намира друг връх – Мали Чепън. На самия връх има останки от тракийско светилище, което било посветено на тракийския бог на слънцето Сабазий. На този камък с издълбани две паници в долната си част се смята, че са принасяли жертвите си. Светилището е било построено през втори век преди новата ера от тракийското племе Меди, и по-точно от войник на име Аврелий Местриян.

През средновековието на Петровски кръст е имало православен манастир „Св. Константин и Елена“. От него са останали руини и част от надписан кръст.

Наблизо минава римският път Виа Милитарис, който е маркиран с милиарни колони, означаващи разстоянията между отделните градове.

loading...

Легендата разказва, че през 1842 г. турски разбойници отвлекли чорбаджията Петър от Драгоман. Целта на отвличането била да се иска откуп и те го довели на върха да го сплашат. Като видели отдолу да се задава редовна войска обаче, го убили и побегнали – но не могли да се спасят. Тъй като този Петър бил твърде почитан от съселяните си, кръстили върха на него и издигнали кръст.

Източник: bgnasledstvo.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!