И ний сме дали нещо на света: Димитър Пасков

Българският лекар-фармаколог Димитър Пасков е един от основоположниците на родната експериментална фармакология.

През 50-те години на миналия век лекарство, създадено от професор Пасков, спира една от най-страшните епидемии от детски паралич у нас. Тези, които са по-възрастни, с ужас все още си спомнят страшната епидемия, която връхлита страната ни в средата на 50-те години. От този свят си отиват не едно и две деца, а други остават инвалиди за цял живот.

Именно по това време се появява вълшебното лекарство Нивалин, което връща вярата на хората, че децата им ще живеят и че парезите и парализите ще бъдат само временни. Колко хора, обаче, днес си спомнят за изобретателя на това лекарство?

Димитър Пасков е роден на 18 октомври 1914 година в с. Горно Броди /Гърция/. Медицината за него е призвание, а науката го прави известен не само в България, но и по света.

През 1959 година д-р Пасков успешно защитава докторат, а през 1961 г. става професор. Две години по-късно той вече ръководи катедрата по фармакология при Висшия медицински институт в София, която оглавява до 1977 година.

loading...

Професор Пасков е автор на повече от 120 труда в областта на фармакологията, както и на учебник за студенти медици и фармацевти.

През 1959 година Димитър Пасков екстрахира антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче – алкалоид, който наричат галантамин. Изолирана в чист вид, тази съставка получава името Нивалин.

Всъщност д-р Пасков изследва и внедрява най-известния в страна и в чужбина оригинален български препарат. През онези годиин Нивалинът намира особено приложение в неврологията при лечението на полиомиелита. Лекувани са деца, преболедували детски паралич, с остатъчни явления, т.е. отсъствие на активни движения. Препаратът показва изключително добри резултати – рязко подобрение на двигателните функции, отзвучаване на пораженията на лицевия нерв…

Нивалинът намира успешно приложение и при прогресивната мускулна дистрофия, миастения, миопатии, родови парализи у новородени. Това е препарат, който има голям терапевтичен диапазон.

Днес препаратът се прилага в различни области на медицината: в анестезиологията; в хирургията – за лечение на следоперативни парези на червата и пикочния мехур; в психиатрията – за лечение на олигофрения; във физиотерапията – за лечение на ангионеврози, неврити, невродермити и др.

На основата на първото българско оригинално лекарство са разработени много други препарати.

Името на изобретателя, лекаря и фармаколога д-р Димитър Пасков се свързва с 20 изобретения и оригинални лекарствени форми. През 1961 година той получава международната награда ‘Еньо’ – равносилна на ‘Оскар’ за наука.

Източник: krasotata.net

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!