Древна легенда за Асеновград

За мнозина е известно старото име на Асеновград – Станимака.

До 1934 година, най-големият родопски град е известен именно под това име. Eдва през 1934 година той получава днешното си име Асеновград, в чест на цар Иван Асен II.

Интересна легенда се разказва във връзка със странното древно име на града – Станимака. Според преданието в Асеновата крепост, намираща се над града се укривал последният християнски цар на България – Костадин.

Там, той бил заедно със своята майка. Веднъж, докато майка му пържела риба, дошъл един от поданиците му и му съобщил, че крепостта е под обсада и скоро ще бъде превзета.

Цар Костадин обаче отпратил своя верен поданик, като не повярвал на думите му. Войникът, виждайки, че нашествениците приближават все повече и повече, отново отишъл при своя господар и го предупредил за приближаващата опасност. Царят отново отказал да повярва.

loading...

Трети път дошъл верният поданик и предупредил царя си, а тогава той казал: „Ще повярвам, когато рибата в този тиган оживее.“. Малко след като изрекъл тези думи, ненадейно рибата в тигана оживяла.

Виждайки това, цар Костадин изумен извикал: „Стани, майко, да бягаме!“. Именно тези думи „Стани, майко!“ се превърнали в древното име Станимака, което градът носел дълго време.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.