Драган Манчов – печатарят просветител

Драган (Димитър) Василев Манчов е роден в Батак. Учи в родния си град и в Пазарджик. Сетне учителства в село Радилово, Пазарджик, Батак, Перущица и Пловдив.

Първата си книга издава през 1854 г.

От 1862 г. заедно с Христо Г. Данов се отдава на книгоиздателска дейност. Започва оживена книжовна работа: открива книжарница в Пловдив, по-късно с клонове в Свищов, Солун и Битоля.

Участва в Старозагорското въстание от 1875 г., арестуван е и прекарва известно време в затвора в Одрин. След като е освободен, емигрира в Румъния и там наследява печатницата на Христо Ботев, като започва издаването на първия български всекидневник „Секидневний новинар“.

loading...

Неговият „Бащин език“ е първата книга за нагледно гласно преподаване и един от най-известните учебници за времето – има над 40 издания и цели десетилетия е в програмите на българските училища.

Манчов отпечатва също църковнопевчески сборници, географски атласи и първата българска енциклопедия „Енциклопедичен речник“ с автор Лука Касъров. Започва да издава редактирания от Бежан (Стефан Бобчев) в. „Стара планина“, както и много книги. Издава първата стихосбирка на Иван Вазов „Пряпорец и гусла“ и става един най-големите му почитатели и негов доверен издател. Преди Освобождението издава над 80 книги, главно учебници – буквари, читанки и др., печатани в Цариград, Браила и Виена.

След Освобождението със съдействието на руските власти Манчов получава една употребявана скоропечатна машина и през май 1879 г. разкрива собствена печатница в Пловдив. Подобно на Христо Г. Данов, който издава в. „Марица“, Манчов основава своя в. „Народний глас“. Издава някои произведения на Иван Вазов, книги на Константин Величков, „Учебен исторически атлас“, „Енциклопедически речник“. Драган Манчов е един от първите разпространители на идеите на руския педагог Константин Ушински, чиято книга „Детски свят“ превежда и издава. От отварянето на печатницата до края на века в нея излизат 448 книги, предимно учебна литература.

През 50-годишната си дейност той издава 457 книги, голяма част от които са написани от неговото перо. Учебниците му са предимно за началните класове и са осъществявали задачата образованието да формира национална идентичност.

През 1901 г. за кратко време е кмет на Пловдивската община.

Драган Манчов умира на 16.V.1908 г.

Автор: Д-р Александър ТОНЕВ

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!