Днес 1 Ноември е най-светият ни празник!

Днес 1 Ноември е най-светият ни празник! Денят на народните будители е общобългарски празник, на който почитаме българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.

Официален празник на Република България, който се празнува е на 1 ноември.

В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и обикновените хора съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които насърчили българския дух да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име.

По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Сред най-безспорните и известни български народни будители са:

loading...

Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Свети Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Иван Вазов, Григор Пърличев и много други.

Екипът на сайта Patrioti.net Ви приканва на този един от най-светите празници на Българските празници да си припомним срещу кого са се били и защо !

Нима днес кръговратът на живота не ни поставя пред същият избор ?

Бъдете горди и пазете родината ни, тя ни е само една едничка!

Поклон пред паметта на всичките ни герои!

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.