Днес си спомняме за художника Илия Пейков!

Илия Пейков е български и италиански художник, живял и работил дълги години в Италия, считан за „пионер на космическата живопис“.

Роден е на 1 април 1911 година в София. 3 години по-късно семейството му се премества в Севлиево. По-малък брат е на скулптора Асен Пейков. Първоначално работи в ателието на брат си, скулптора Асен Пейков, на прочутата улица „Виа Маргута” в Рим, средище на творци и ценители на изкуството през 60-те и 70-те години на ХХ век.

Илия Пейков е първият художник, изобразил космоса преди историческия полет на Гагарин. Рисува с пръсти космически пейзажи, комети, падащи звезди. Наричат го „пионер на космическата живопис”. Той е носител на многобройни награди в областта на изкуството.Удостоен е с най- високото италианско държавно отличие – „Кавалер на Италианската република” и с високото българско отличие за значим принос в изкуството и културата – златен медал „Кирил и Методий”. На негово име е кръстен площад в Рим в близост до киноцентър Чинечита.

Картини на Илия Пейков се намират в най-престижни музеи и частни колекции в Европа, САЩ, Латинска Америка и Близкия изток. Във Ватикана също има негова картина на космическа тематика, дарена от художника, заради която получава благодарствено писмо от папа Йоан Павел II. Тринадесет негови творби притежава и откритата през 2008 г. в Севлиево галерия, носеща името на двамата известни братя.

loading...

Умира на 7 април 1988 година в Рим

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.orggabrovonews.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!