Днес си спомняме за художника Здравко Александров!

Здравко Александров е български живописец, заслужил художник (1967 г.).

Здравко Александров Канчелов е роден на 9 март 1911 г. в с. Мокреш, област Монтана. Син е на Александър и Петра Канчелови. Имал е брат Никола и сестра Дона, които са починали.

През 1935 година завършва Художествената академия в София, специалност „Декорация“ при проф. Васил Захариев. Уреждал самостоятелни изложби в София, участвал в Биенале – Венеция, в колективни изложби в Германия и Унгария.

Рисува предимно пейзажи, с предпочитание към планинските. Известни са серии пейзажи от Пирин, Мелник, Банско, Смолянско, Балчик, пресъздава красотата на природата. Ранните му пейзажи са изградени с мек колорит и светлинни ефекти. В по-новите си платна, отразява съвременния индустриален пейзаж. Декоратор по подготовка, в ранните си творби използва линеарно-пластични форми, за да гради архитектониката на планинските масиви. По-късно преминава към по-живописно изграждане на пейзажа. Оставя богато наследство от разнообразни картини. В продължение на 30 години участва в различни изложби, от които 6 самостоятелни – през 1938, 1940, 1943, 1955, 1961, 1968 и 1975 година. Награждаван е два пъти с орден „Св. св. Кирил и Методий“, 1-ва степен (1961 и 1964) и 2 пъти с орден „Червено знаме на труда“ (1959 и 1971).

loading...

Здравко Александров умира на 14 декември през 1998 година

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.