Днес си спомняме за Стефан Ненков!

Стефан Ненков е български музикант и общественик. Той е роден на 20 декември 1880 г. в Дупница. Учи в Букурещкия институт за слепи от 1908 до 1914 г. Владее френски, румънски и есперанто.

Работи в Столичното общинско кошничарско училище и във Военната шивалня като майстор — пантофар. Около две десетилетия е учител по пантофарство в Държавния институт за слепи и виолончелист в оркестри. Още при сформирането на първия професионален оркестър от слепи музиканти (1922) Ненков почти винаги участва в концертите му като изпълнител на виолончело. Когато през 1932 г. се образува малък оркестър от петима музиканти, той се включва в състава му и продължава да участва в изнасянето на концерти.

Стефан Ненков е председател на Дружеството на българските слепи от 1926 до 1936. През февруари 1945 г. е избран за председател на контролния съвет на Първа българска кооперация за общи доставки на слепите в България. Стефан Ненков е председател на ДБС от 1944 до 1946, на ССБ от 1946 до 1951 и на Общ съюз на слепите в България от 1951 до 1953.

Автор е на разработката „Нашите организации“ и на други статии и преводи от есперанто.

loading...

Стефан Досев Ненков умира на 10 януари 1967 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!