Днес си спомняме за оперната певица Надя Афеян!

Надя Афеян (Надежда Иванова Афеян) е българска оперна певица мецосопран, народна артистка (1969). Носителка е на Димитровска награда през 1952 г.

От 1947 г. е редовна артистка в Народната опера в София. В продължение на дванадесет сезона тя е солистка и на Берлинската Щаатсопера, без това да намали ангажиментите й към Софийската.

Десетки пъти прелита разстоянието София – Берлин и обратно, понякога пеейки в едната вечер на немски, а на другата – на български.

На сцената на Щаатсопера я помнят, освен като Амнерис, Еболи, Азучена, и в оперите „Ецио” от Хендел, „Рейнско злато”,‘Танхойзер“ и „Лоенгрин” от Вагнер. Удостоена е с най-високата титла Камерзенгерин – признание за приноса й към немската култура.

През дългата си кариера Надя Афеян гастролира многократно в Норвегия, Швеция, Дания, Гърция, Китай, Полша и Чехословакия.

loading...

Афеян печели възторга на публиката с изпълненията на немски на целия драматичен мецосопранов репертоар.

Тя е носител на наградата на Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на български песни през 1954 г. и на орден „Кирил и Методий“ първа степен, през 1959 г.

Надя Афеян умира на 27 септември на 83-годишна възраст в Австралия след тежко боледуване.

Поклон пред паметта и!

Източник: kultura.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!