Днес си спомняме за народната певица Недялка Керанова!

Недялка Керанова е известна българска народна певица от Тракийската фолклорна област. Считана за една от най-големите народни певици.

Недялка Керанова е родена на 24 април 1941 г. в село Татарево, община Минерални бани, Хасковско. Баща ѝ Тодор Керанов е известен за времето си цигулар. Като момиче Недялка впечатлява със своята самобитна дарба с плътен, дълбок и овладян глас. Песните си учи от татаревските жени и от професионални музиканти като Рамадан Лолов. На 13 години получава първото си отличие и заедно с Магда Пушкарова, Борис Карлов и други музиканти пътува из България, пее по сватби и тържества.

През 1956 г. е приета за солистка на фолклорния ансамбъл в Пловдив. Три години по-късно Филип Кутев я кани в Държавния ансамбъл в София, където Недялка Керанова работи в продължение на десет години.

През 1969 г. напуска Държавния ансамбъл и се връща в Пловдив, където се чувства най-добре. Пее с почти всички инструментални групи в Тракия – Леновската, Конушенската и много други. Наричана е „най-мъжката певица“, „българската Ела Фицджералд“, „доайенът на сватбарската песен“, „черната перла на Тракия“. Недялка се възхищава на жените, които пеят мъжки. Певицата казва, че песента трябва да се изработи, тя зрее.

loading...

Сред нейните думи са:

„Един народен певец не може да се научи да пее, той се ражда певец“.

Печелила е златни медали от музикални фестивали в Румъния, Австрия, Югославия, България.

Недялка Керанова умира от рак на 22 юни 1996 г. в Пловдив.

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!