Днес си спомняме за Илия Аргиров!

Илия Аргиров е изтъкнат български народен певец от Македонската фолклорна област и един от емблемите на тази област.

Илия Аргиров е роден на 19 март 1931 година в град Свети Врач, сега Сандански. Таланта и уменията си наследява от майка си – надарена певица с огромен песенен репертоар. Първите изяви на Илия Аргиров са като самодеен изпълнител на песни от Пиринския край. От 1950 г. започва да се занимава с народна музика на професионална сцена.

Професионалният му път започва от Военния ансамбъл в София, след това работи към Концертна дирекция. Пее в ансамбъла за македонски песни „Гоце Делчев“, прави първи записи в Радио „София“, участва във фолклорни групи при столичната концертна дирекция. По-късно десетилетия наред Аргиров е солист на ансамбъл „Пирин“, от където е добре познат както в родината си така и в чужбина. По време на дългогодишната си кариера има над 200 записани песни, 8 самостоятелни албума и многобройни участия в малки плочи и сборни албуми с Българска народна музика.

През 2009 г., след 15 години мълчание, на 78-годишна възраст Илия Аргиров записва последния си албум, озаглавен „Моите песни“.

Аргиров почива в София на 17 ноември 2012 г.

loading...

Сред популярните песни в изпълнение на Илия Аргиров са „Де гиди луди млади години“, „Убавото Стойне“, „Лиляно моме убава“, „Три години либе“, „Писмо си Яне получи“ и много други.

Илия Аргиров има двама сина, единият от които е Димитър Аргиров, също народен певец, който продължава традицията и пее народни песни от репертоара на баща си. Димитър е и рок музикант, познат е като първия певец на група „Епизод

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.