Днес си спомняме за българския скулптор Петко Москов!

Петко Москов е български скулптор, всепризнат автор на монументалното изкуство. Роден е на 26.08.1954 г. в с. Патриарх Евтимово, Пловдивско.

Завършва първия випуск на Художествената гимназия в град Казанлък през 1972 г.

През 1978 година Петко Москов завършва Национална художествена академия в София, специалност скулптура в курса на проф. Иван Мандов и проф. Илия Илиев.

От 1979 година участва редовно в Националните изложби на Съюза на българските художници. Негови творби се намират в Националната художествена галерия – София, СГХГ, в градските художествени галерии в Пловдив, Смолян, Стара Загора, Добрич, Раднево, и в частни колекции в САЩ, Русия, Холандия, Германия, Швейцария, Гърция и др.

Петко Москов е автор на повече от 50 паметника в България. Носител е на множество награди в национални и международни конкурси. Дългогодишен преподавател в Средно Художествено Училище „Цанко Лавренов“ град Пловдив.

loading...

Неговата творба „Св. св. Кирил и Методий“ е подарена на Папа Йоан Павел II по време на гостуването му в България през 2002 година.

Почетен гражданин на град Асеновград, автор на монументални творби в цялата страна, между които паметниците на Капитан Петко войвода, на Йоаким Груев и на Св. Св. Кирил и Методий, барелеф на Васил Левски за манастира „Света Петка“ до Асеновград, съвместна работа с арх. Петко Прокопиев – монумента на загиналите офицери и войници в Сръбско-българската война в Сливница (поради ранната му смърт работата е довършена от синовете му – Атанас и Георги Москови), скулптурна композиция, посветена на цар Самуил в Гърция и др.

Петко Москов умира на 25 септември 2004 година в Асеновград.

Поклон пред паметта му!

Източник: asenovgrad.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!