Днес си спомняме за българския писател Ценко Цветанов!

Ценко Цветанов Тодоров, по-известен като Ценко Цветанов, е български писател, литературен критик, библиограф, преводач и педагог.

Роден е на 6 март 1904 година в Лом. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Педагогика“. през 1929 година.

От 1929 до 1939 година е преподавател в София. Преди това е учител във видинските села Орешец и Върбовчец.

От 1922 до 1925 година издава списание „Ясна поляна“. Редактор е на сп. „Поточе“ (1931-1932), в. „Въздържателче“ (1936-1937), в. „Млада дружина“, сп. „Училищен преглед“ и „Български книгопис“.

loading...

От 1938 до 1944 година е издател-редактор заедно с Емил Коралов, Лъчезар Станчев и Асен Разцветников на популярния вестник за юноши „Весела дружина“.

Има големи заслуги към библиографското дело в България. Основател и директор е на издателство „Народна просвета“. От 1948 година работи като уредник в Българския библиографски институт „Елин Пелин“, а от 1953 до 1960 година е директор на Държавния библиотекарски институт. Автор е на библиографски трудове.

Негово дело са разкази, приказки, басни, повести и романи. Превежда Лев Толстой, Александър Беляев и други.

Ценко Цветанов умира на 9 март 1960 година в град София

Поклон пред паметта му!

Източник:  wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!