Днес си спомняме за българския композитор Боян Икономов!

Боян Икономов е български композитор и автор на филмова музика.

Боян Георгиев Икономов е роден на 14 декември 1900 г. в град Никопол. Учи частно музикална теория, хармония и контрапункт при проф. Н. Атанасов и пиано при Н. Торчанова. Завършва Свободния университет в София (1926 г.) и Schola cantorum в Париж (1932 г.), където следва композиция при В. Д ‘Енди и Ги дьо Лионкур, виола и орган. Учи композиция и при Н. Буланже и А. Русел. Посещава майсторски курсове по дирижиране при Ф. Вайнгартнep в Базел, Швейцария (1934 г.).

До 1937 г. живее и работи в Париж като композитор и диригент на свободна практика. Основава и дирижира мъжки хор от български емигранти, с който изпълнява само българска музика (1934-­37 г.). Дирижира симфонични концерти с програми от български произведения в Париж, Лион, Лозана, Рим, Виена и Вроцлав. След завръщането си в България през 1937 г. е музикален ръководител на Радио София (1937-­48 г.) и ДО “Българска кинематография” (1948-­56 г.). Началник на отдел “Симфонични оркестри” при Дирекция “Музикално изкуство” към Министерството на културата (1956­-57 г.) и заместник-главен редактор на музикалния отдел при Радио София (1957­-60 г.). Творчеството му разкрива нагласа към инструменталната музика.

Боян Икономов е автор на опера, детска оперета и 3 балета; 3 кантати, 2 оратории, симфонии, симфониета, симфонични поеми и други произведения за симфоничен оркестър; 6 струнни квартета и други камерни творби; хорови и солови песни; музика към документални и игрални филми и др.

loading...

Икономов умира на 27 март 1973 г. в град София.

Поклон пред паметта му!

Източник: ubc-bg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!