Днес си спомняме за българския дисководещ Боян Илчев!

Боян Илчев (DJ Bobby I) е български диско-, радио- и телевизионен водещ от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век.

Той е един от първите диджеи в България, фокусирали вниманието на публиката върху човека зад пулта и неговата работа. Програмите му се характеризират с богат стилов подбор, музикално разнообразие, перфектно смесване, умело рапиране и обаятелно водене. Това му спечелва многобройни почитатели и последователи, сред които са и едни от най-добрите български диджеи. От 1993 г. годишната награда за най-добър български дисководещ носи неговото име.

Боян Иванов Илчев е роден на 9 октомври 1966 г. в Пловдив. Започва да се занимава с музика от ранна възраст, свири на пиано, участва в световноизвестния детски хор на пловдивските момчета, с диригент Стефка Благоева. Събира и записва актуални денс хитове, търси информация за изпълнителите им в музикалните издания Melody Maker, NME (New Musical Express), Sounds и Billboard.

От пролетта на 1987 г. започва кариерата му като професионален диджей. Боян избира за свой артистичен псевдоним името Боби Ай (Bobby I).

loading...

В професионалната си кариера работи или гостува в почти всички големи български дискотеки тогава. По-известните нощни заведения, в които е миксирал Боян Илчев, са: нощен бар „Бели нощи“ в хотел „Ленинград“ (сега „Санкт Петербург“) и бар „Панорама“ в хотел „Марица“ в Пловдив, нощен бар „Рожен“ – Пампорово, бар „Бор“ – Велинград, дискотека-бар „9-ти километър“ в Пловдив, дискотека „Асеница“ в хотел „Асеновец“ в Асеновград, бар „Ривиера“ в Стамболийски, бар „Бисер“ в Международния младежки център (ММЦ) в Приморско, дискотеките „Златна ябълка“ и „Русалка“ в Слънчев бряг, басейн бар „Пеликан“ на комплекса Дюни, бар „Флорида“ – Пловдив. През 1990 г. работи в дискотека „Джо“ в Зимния дворец на спорта в Студентския град в София, а година по-късно вече е дисководещ в най-елитното нощно заведение в България тогава – дискотека „Орбилукс“ в хотел „Орбита“ в столицата.

Печели два пъти – през 1991 и 1992 г., приза „Диджей №1 на България“. Води редица музикални предавания по националната телевизия: „Мелодия на годината“, „DJ училище“, класация в предаването „Събота, късен следобед“, рубрика в специализираното предаване за дискотечна музика и нощни заведения „Треска в събота вечер“, в което оценява като член на журито работата на състезаващи се помежду си дисководещи от цялата страна.

Има многобройни участия по радиостанции из цялата страна. Гостува в почти всички големи български градове, тъй като в началото на 90-те години популярността му нараства изключително много и често пъти е канен да гастролира.

В края на 1992 г. Боян Илчев стартира създаването на голям медиен проект: радио, телевизионен музикален канал и музикално списание. Събира екип от професионалисти, намира финансиране и технологично оборудване за медията, но осъществяването ѝ е прекъснато от внезапната му кончина.

Боян Илчев умира на 21 юли 1993 г. в Пловдив.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!