Днес си спомняме за българска балетна артистка Валя Вербева!

Валя Вербева (Валентина Петрова Вербева) е българска балетна артистка, заслужил артист през 1966 г. От 1945 г. играе в Народната опера в София. Носителка на Димитровска награда през 1952 г.

Валя е родена на 10 март 1918 г. Бащата и е виден лекар, основател на Катедрата по епидемиология към Медицинския университет в София. Тя израства в семейство с пиетет към изкуството и още от малка я влече танцът. В София учи при Вера Александрова и Ана Воробьова, а по съвет на Воробьова заминава за Париж да се усъвършенства. Нейни педагози там са Олга Преображенска и Любов Егорова, а в същото време Вербева работи в различни балетни трупи и пътува из Франция, Швейцария, Люксембург, даже в Африка. След завърщането си в България след 2 години престой във Франция, готова балерина, по настояване на баща си тя следва скулпура в Художествената академия при проф. Иван Лазаров. За седем години тя прекъсва балетната си кариера, но всеки ден тренира. И когато в София гостува прочутата балерина Олга Лепешинска, Вербева се връща към балета – явява се на конкурс в Софийската опера и веднага е назначена за солистка. Дебютът ѝ е през 1945 г. с ролята на Сванилда от „Копелия“ на Делиб, а една година по-късно играе ролята на Мария от „Бахчисарайски фонтан“ от Асафиев.

Така, в продължение на 15 години Валя Вербева е една от примабалерините на Националната опера. Специализира балетна педагогика в Москва и Санкт Петербург и след оттеглянето от сцената се посвещава на педагогическа дейност – преподава в Държавното хореографско училище, създава от първия си випуск няколко примабалерини – Вера Кирова, Мария Коцева, Емилия Драгостинова, Снежа Дескова, Елена Игнатова.Не ѝ дават нов клас и тя, останала без средства, работи на един строеж. Пенсионират я от Института за музикални и хореографски кадри. През сезон 1968/1969 г. е ръководител на балетния състав на Старозагорската опера. Известно време е репетитор в Софийската опера. И нещо, което не всички знаят – по покана на Нешка Робева Валя Вербева работи със златните ни момичета в отбора по художествена гимнастика.

Умира на 3 януари 2008 година.

loading...

Поклон пред паметта и!

Източник: bnr.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!