Днес си спомняме за българската актриса Ружа Делчева!

Ружа Делчева е българска актриса. Тя е член на Съюза на артистите в България и негов председател (1968-1970)

Ружа Николова Делчева е родена на 20 юли 1915 г. в Стара Загора. Учи актьорско майсторство в Драматичната школа на Народния театър от 1935 до 1937 г. при Н. О. Масалитинов. Завършва Държавната театрална школа при „Народния театър“ (1936 г.).

Била е техническо лице към ЦК на компартията (1934-1936). Ремсов отговорник на три гимназии в Стара Загора до 1934 година.

Работи в Народния театър София (1938, 1944-1989). Тя създава образи на сцената и на големия екран, които влизат в златния фонд. Ружа Делчева играе Маша от „Три сестри“, Костанда от „Свекърва“ на Страшимиров, Регина от „Лисичета“ на Лилиан Хелман, Беатриче от „Херцогинята от Падуа“ на Оскар Уайлд.

loading...

Остават незабравими и ролите ѝ в режисираните от Хачо Бояджиев телевизионни мюзикли „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников (мадам Злата) и „Зех тъ, Радке, зех тъ!“ по Сава Доброплодни (баба Марта). На 24 януари 1969 година е обявена за „Почетен гражданин на Стара Загора“.

Председател на САБ (1968-1970). Член на СБФД.

Ружа Делчева умира на 26 ноември 2002 г. в град София.

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.