Днес се навършват 74 години от рождението на Вили Кавалджиев

Вили Кавалджиев е известен български рок певец, от времето на зараждането на рокендрола.

Носител е на 2 награди от музикалния фестивал „Златният Орфей“.

Роден е на 1 август 1945 г. в село Сомовит, област Плевен, където получава основното си образование.

Завършва английска гимназия, след което специалността „Икономика и организация на туризма“.

Работи известно време като преводач към „Балкантурист“ и завързва запознанства с много западни туристи.

Това не се приема с добри чувства от тогавашната Държавна сигурност и често е привикван да дава обяснения.

loading...

Професионалната си кариера на певец Вили Кавалджиев започва през 1960-те, като най-напред е с група „Викингите“, след което с „Лира 70“, „Импулс“, „Златни струни“, „Тангра“ и други.

Първият му самостоятелен албум „Вярност“ излиза през 1981 г., след което следват „Вечно на път“ (1986) и „Мадона“ (1994).

Неговото изпълнение на песента „Очакване“ (музика: Константин Атанасов, текст: Михаил Белчев) печели I награда на Младежкия конкурс за забавна песен през 1979 г.

През лятото на 1980 г. на сцената на Летния театър в Слънчев бряг той изпълнява „Виргиния“ (музика: Димитър Бояджиев, текст: Орлин Орлинов), която печели III награда в конкурса за песни на „Златният Орфей“, а „Близо до мен“, с която се представя през 1992 г. (музика: Кристиян Бояджиев, текст: Александър Петров), получава Голямата награда “Златният Орфей”.

В дует с Маргарита Хранова изпълнява песента „Оставаме“ от филма „Оркестър без име“. Правил е турнета и е участвал в музикални фестивали в различни страни по света, между които САЩ и Русия.

Умира на 28 декември 2010 г. в София.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!