Днес почитаме паметта на генерал-майор Андрей Блъсков!

Андрей Блъсков е опълченец-поборник, български офицер, генерал-майор, командир на 5-ти Пехотен Дунавски полк през Сръбско-българската война (1885).

Андрей Райков Блъсков е роден на 25 февруари 1857 г. в Шумен. Син е на възрожденския учител Райко Блъсков и брат на писателя Илия Блъсков. През 1875 г. завършва Априловската гимназия. Учи в българското училище в Букурещ и Одеското военно училище. Участва в националреволюционното движение, като куриер в Габровския частен революционен комитет.

През Руско-турската война (1877 – 1878) е опълченец в IV-а рота на II-а Опълченска дружина. Участва в боевете при Стара Загора и Шипка. Награден за проявена храброст с „Георгиевски кръст“ IV ст. През 1878 г. повишен в офицерско звание прапоршчик.

През 1885 г. Андрей Блъсков завършва Военна академия в Русия.

През Сръбско-българската война (1885) е командир на 5-ти Пехотен Дунавски полк (от 13 септември 1885 г.), началник на Сливнишкия отряд и началник на централния участък на Сливнишката позиция. Проявява голямо тактическо умение и маневреност при задържането на Дринската сръбска дивизия на 5 ноември. Участва в укрепването на позицията и в боевете, където на 5 ноември бива ранен. За участието си във войната е награден с Орден „За храброст“ IV ст. и повишен във военно звание майор.

loading...

След войната участва в детронацията на княз Александър I Батенберг, а след контрапреврата е уволнен от армията. По-късно е реабилитиран и служи във Военното министерство като началник на отделение.

През Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран и служи в Главното тилово управление.

Председател е на Поборническо-опълченското дружество „Шипка“ в Габрово, а по-късно на Централното поборническо-опълченско дружество в София.

Генерал-майор Андрей Блъсков умира на 27 ноември 1943 в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.