Днес почитаме паметта на българския революционер Иван Димов Пашата!

Иван Димов Пашата или Йон Пашата е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Иван Найдов Димов е роден през 1878 година в прилепското село Тройкърсти. През 1897 година работи в Румъния и при завръщането си през 1900 година ограбва пушка и два револвера от Шебедин бег.

Включва се във ВМОРО и от 1902 година става четник при Георги Сугарев. През Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година е в четата на Иван Кафеджията. Води самостоятелна чета в Шурковска планина и Преспанско, а след това в Кичевско и Битолско.

През 1904 година е назначен за районен войвода в битолското поле. Заедно с Димче Сарванов и Трайко Краля действат срещу набезите на гръцката въоръжена пропаганда в Македония. Негов четник е Груйо Акелов. На 1 юли 1905 година край село Могила убиват известния турски насилник Шефки ага. Действа като помощник районен войвода на Димче Сарванов. За район на действие има полските села в Пелагония от дясната страна на река Черна и Гяваткол и се движи с 6 четници. На 20 ноември 1907 година Иван Димов се разболява тежко от дифтерит и умира в Битоля.

Погребан в двора на църквата „Света Неделя“ и после препогребан в гроба на млада жена, заради постоянните претърсвания на аскера в гробищата. Постът на Иван Димов Пашата е наследен от Алексо Стефанов

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!