Днес почитаме паметта на българския националреволюционер Христо Караминков!

Христо Караминков (Бунито) е български националреволюционер. Участник в Старозагорското въстание (1875), Априлското въстание 1876) и Руско-турската война (1877-1878). Народен представител.

Христо Караминков е роден през 1846 г. в Търново. От младежка възраст се включва в националреволюционните борби. Член на Търновския частен революционен комитет на Вътрешната революционна организация. Участва в Старозагорското въстание (1875). След неуспеха му емигрира в Румъния.

Член на Гюргевския революционен комитет. Връща се в България като помощник-апостол на I-и Търновски революционен окръг (главен апостол Стефан Стамболов).По време на Априлското въстание (1876) участва в четата на поп Харитон и Бачо Киро, като помощник-войвода и член на Военния съвет. Държи се храбро и непримиримо в битката при Дряновския манастир. Успява да оцелее след гибелта на четата.

Доброволец през Руско-турската война (1877-1878). Оказва съдействие на руското командване чрез събиране на разузнавателни сведения. Предоставя плановете на крепостите Русе и Видин. Организира група от българи-разузнавачи. Прави неуспешен опит да взриви чрез ръчно приготвени мини османски монитор по р. Дунав.

loading...

След Освобождението се завръща в родния си град. Занимава се с търговия. Избиран е за окръжен съветник и народен представител.

Христо Караминков умира на 14 април 1892 г. в Търново.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!