Днес отбелязваме рождението на певицата Мария Нейкова!

Мария Нейкова е българска естрадна певица и композиторка.

Родена на 21 декември 1945 г. в град Пловдив. Учила е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. През 1968 г. завършва школата за естрадни изпълнители.

Кариерата ѝ като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.

Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова участват и изпълняват народни песни. Съвсем малко след това Паша Христова загива, но мюзикълът е излъчен през същата година. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не си празнува рождения ден.

loading...

През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“. Песента ѝ от филма „Козият рог“, „Двама“ от началото на 70-те години, става емблематичен и много известен хит и продължава да се излъчва и харесва.

През 1973 г. Мария Нейкова печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“.

През 1975 г. „Балкантон“ издава първата ѝ дългосвиреща грамофонна плоча – „Заръка“.

Амплоа на певицата са лиричните балади и успешните ѝ адаптации на фолклора в поп музиката. Като изпълнителка концертира не само в България, но и чужбина: Русия, Унгария, Германия, Полша, Алжир. Има издадени два дългосвирещи албума. Музика за нея са писали Тончо Русев, Зорница Попова, Атанас Косев, Александър Йосифов, Светозар Русинов, Петър Ступел и др. Била е солистка на оркестър „София“.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярна е песента ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов). Пише също така музика за филми и театрални спектакли.

Умира на 1 август 2002 г., на 56-годишна възраст, в София.

Поклон!

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.