Днес отбелязваме рождението на композитора Руси Коджаманов!

Руси Коджаманов е известен в историята на българската музикална култура като педагог, композитор, хоров диригент и музикален фолклорист. С неговото име е свързана и една реформа в църковната практика в България – участието на смесени хорове в богослужение.

Руси Коджаманов е роден на 16 април 1866 година в търговищкото село Вардун. Възпитаник е на шуменското педагогическо училище. От 1884 до 1886 година учителства във Видин, където ръководи ученически хор. От 1887 до 1891 година преподава в Русе. От 1891 година е редовен гимназиален учител по пеене. От същата година преподава в габровската Априловска гимназия. През 1894 година се установява за постоянно във Видин, където преподава до 1926 година и живее до края на живота си.

През 1894 година основава първия български смесен църковен хор. По образец на този хор са основани други такива музикални състави в различни населени места из страната.

Автор е на статии на музикална тема. Той е сред първите събирачи на български народни песни от края на 19 век. Те са публикувани в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“.

loading...

Друга част от събраните от него народни обичаи и песни са публикувани в сборника „Нови песни за вечеринки и утра“ и във вестника „Музикален живот“. Събира народни песни от областите на Видин, Габрово, Омуртаг, Русе, Търговище, Шумен и Западна България.

Като композитор създава около 80 детски песни. Негово дело са църковни песнопения, хорови китки и маршове, както и различни песни по народни мелодии или други източници.

Руси Коджаманов умира на 1 октомври 1933 година.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!