Днес отбелязваме рождението на войводата Йордан Лазаров!

Йордан Лазаров е български революционер, воденски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Йордан Георгиев Лазаров е роден на 30 декември 1883 година в Ихтиман, тогава в Източна Румелия. През 1903 година става четник в Македония по време на Илинденско-Преображенското въстание.

След потушаването е четник във Воденската чета. В периода 1904-1906 година е секретар на четата на войводата Нацо Настев от село Русилово, Воденско.

През Балканската война Йордан Лазаров е доброволец в Македоно-одринското опълчение в четите на Дякон Евстатий и Григор Джинджифилов. По времето на Междусъюзническата война участва в боевете срещу сърбите в 4 рота на 15-а щипска дружина и в Сборната партизанста рота.

loading...

До средата на 1915 година Лазаров действа като воденски войвода на възстановената от Тодор Александров ВМОРО. Участва и в Първата световна война. След това няма сведения за живота на Йордан Лазаров

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!