Днес отбелязваме рождението на Александър Морфов!

Александър Морфов е български композитор, поет, публицист и офицер. Един от пионерите на българската хорова музика и баща на българската войнишка хорова песен.

Александър Василев Морфов е роден на 13 януари 1880 година в Стара Загора. Той е брат е на певицата Христина Морфова.

Завършва униатската българска католическа гимназия в Одрин, където учи флейта. През 1902 завършва Военното училище в София. В него работи като възпитател (1904 – 22). Служи в 1-ви пехотен и в 25-ти пехотен полк. По-късно е командир на рота в ШЗО и във Военното училище. Командва и 7-а пехотна дружина. Участва в Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918).

На 20 август 1919 година е произведен в чин подполковник, а с Царска заповед №18 от 1922 г. преминава в запаса.

loading...

Изобретател е на нов вид флейта, която се произвежда от италианската фирма „Рампони“ и на нов инструмент „Орфеин“ с тембър на виола и виолончело.

Участва в създаването на Съюза на народните хорове в България. Автор е на: 2 песни за мъжки хор; около 10 за смесен хор, между които известните репертоари „Дамнян танец води“, „Баба Минковица“ и баладата „Сеймени“; около 30 военни марша; 4 солови песни е 2 със съпровод на пиано. Негов е и маршът на македонските революционери „Изгрей зора на свободата“.

Автор е на текстовете на голяма част от своите творби, както и на либретото на операта на Маестро Георги Атанасов „Запустялата воденица“.

Александър Морфов умира на 19 април 1934 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!