Днес отбелязваме Международния ден на астрономическите обсерватории!

Международният ден на астрономическите обсерватории е отбелязан за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 г. е честван и във Франция, а през 1995 г. в още 6 европейски държави.

Чества се близо до деня на пролетното равноденствие, с цел разпространение на знанията по астрономия.

В България има 14 астрономически обсерватории, като най-голямата е Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен в Източните Родопи, близо до град Чепеларе се стопанисва от Института по астрономия към Българската академия на науките. Там се намира най-големият телескоп на Балканите – двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, произведен от Карл-Цайс, Йена. Обсерваторията разполага още с 60 cm фотометричен телескоп Касегрен и с 50/70 cm Шмид телескоп. През 2005 г. в Института по астрономия беше разработен и построен 15 cm слънчев коронограф, който сега е монтиран в слънчевата кула на НАО-Рожен.

loading...

Източник: infopleven.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!