Днес е роден Симеон Щерев, един от най-добрите джаз флейтисти в света!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Симеон Щерев!

Симеон Борисов Щерев (наричан още Банана) е български музикант-флейтист, педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика, със записи за БНР и БНТ и издадени самостоятелни плочи.

Роден е на 24 октомври 1943 г. в София. Завършва Българската държавна консерватория – София, класа по флейта на Йордан Киндалов и започва кариерата си през 1967 година с квартет „Фокус“ .

Участва в „Оркестър София“ с диригент Емил Георгиев. Печели признанието на европейските музикални критици и получава редица награди от джаз фестивали. Признат е за един от най-добрите джаз флейтисти в света. В ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места.

Свирил е с много известни музиканти като Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други. Женен е и има една дъщеря. През 1974 г. става преподавател по флейта в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория.

loading...

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.