Днес е роден легендарният български илюзионист Мистър Сенко!

На 12 февруари 1905 г. във Враца е роден легендарният български илюзионист Евстати Христов, станал известен в цял свят като като Мистър Сенко.

Някои от най-известните му илюзии са „Електрическият стол“, „Разрязване на жена с циркулярен трион“ и „Сваляне на главата“. За последната илюзия той получава през 1961 г. в Индианаполис специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите. По изрично настояване показва „Сваляне на главата“ и в Холивуд пред звездите на американското кино.

Мистер Сенко е почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и САЩ. Френското сдружение на илюзионистите му връчва най-високото отличие – ордена „Робер Худен“. Почетен гражданин е на Париж и София, а също и почетен президент на Клуба на илюзионистите в България от създаването му.

Според легендите за Сенко, през 1930 г. заради това, че закъснял, журито на фестивала в Лайпциг дисквалифицирало българина. Тогава той се ядосал и си отрязал главата. Номерът му донесъл втора награда. Първа взел австриец, качил на сцената лимузина, която няколко красавици лъскали. Той извадил пура, запалил я и хвърлил горящата клечка върху колата, която изчезнала заедно с хубавиците.

loading...

Пак от Германия идва слухът за странностите на врачанина. Преди спектакъл той заставал на входа да посреща зрителите и незабелязано да прибира това-онова. После на сцената връщал откраднатото. През 1936 г. обаче Сенко малко се поувлякъл и прибрал кортика и пистолета на самия Херман Гьоринг. Човекът след Хитлер побеснял и демонстративно напуснал залата.

На сесия на Съвета за икономическа взимопомощ след спектакъл на мага премиерът на Демократична Германия Хорст Хондерман казал на колегата си Станко Тодоров: Искам Сенко за министър на икономиката. „А, не ме понижавайте!”, опънал се магът, който имал само завършен седми клас.

Той обичал пазарите и ги превръщал в своя сцена. Спирал пред някоя селянка, вземал от кошницата яйце, чупел го и оттам излизала лъскава монета. „Купувам всичките!”, отсичал. „Не се продават”, сопвала се жената и си прибирала багажа. После я виждали зад ъгъла, изпочупила всичките яйца, разчорлена и нервна.

Щом пристигнел в някой град, магът най-напред отивал в бръснарницата. После срещу няколко гратиса фигарото разправял: „Сенко беше тук, остави си главата да я обръсна и излезе да се разходи!”. Мълвата бързо обикаляла околните улички, а на спектакъла залата се пукала по шевовете.

Реквизитната глава на мага имала своя роля и извън сцената. Тръгнел ли за чужбина, я слагал на дивана, хвърлял едно одеяло и създавал илюзия, че е в стаята и спи – добро оръжие срещу крадци във времето без СОТ.

Умира на 26 юли 1987 г. в София.

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!