Днес е роден композиторът Пенчо Стоянов!

Пенчо Стоянов е български композитор, музикален теоретик и педагог. Роден е на 9 февруари 1931 година в град София.

През 1955 г. завършва Българската държавна консерватория в класа по „Композиция“ на Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров. По-късно специализира в СССР, където в Московската консерватория задълбочава познанията си по композиция при Арам Хачатурян и теория на музиката при Владимир Протопопов, Виктор Цукерман и Сергей Скребков.

Педагогическата му дейност започва през 1955 г. Преподава в Българската държавна консерватория и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководи майсторски класове по композиция в Германия, Южна Корея и Австрия. Автор е на учебници и други музикално-теоретични трудове.

Като композитор Пенчо Стоянов създава симфонична, камерна и хорова музика. Автор е на пет симфонии и три симфонични поеми. Негово дело са над 350 хорови песни

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!