Днес е роден Йордан Йончев – Гъмзата!

Честит рожден ден пожелаваме днес на невероятния български музикант, Йордан Йончев – Гъмзата!

Йордан Йончев – Гъмзата е български тромпетист, участващ в Ку-ку бенд. Роден е на 26 януари 1976 във Видин. Знае румънски, но не е румънец (поне според наличните документални извори). Започва да се занимава с музика на деветгодишна възраст, отначало свири на ударни инструменти. Завършил е военно-музикално училище и това е особено важен момент в биографията му.

Гъмзата умее да свири всички военни маршове с такова майсторство, че би могъл да пробуди патриотични чувства и у най-големия космополит и нихилист. Но това не е всичко. Заради годините прекарани във военното училище Гъмзата е закачил две големи обеци на ушите си, които носи като протест (да не кажем бунт) срещу военщината.

В Ку-ку бенд Гъмзата идва през пролетта на 1997 година, като заместник на Виктор Митров, който заминава на работа на Карибите, където се задомява, оставил след себе си куп разбити сърца от последното турне на “Каналето”.

След като заедно с Ку-ку бенд участва в създаването на поредния албум, Гъмзата остава в групата и вече почти дванадесет години всички се радват на този удивителен човек. Негово дело са няколко култови композиции – „Танцуващият с вълци” от албума “Часът на Бенда”,- издържани в духа на големия майстор на народните аранжименти Дико Илиев.

loading...

Извън музиката Гъмзата обича да чете, най-вече Хемингуей. А скъпият на сърцата ни Ърнест помогна на Гъмзата и на всички нас да стигнем до житейската истина, че скуката е състояние, породено от липсата на хубава музика, а хубавата музика се ражда от въображението и от мечтите.

Източник: slava.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!