Днес е роден журналистът Игор Марковски!

Игор Миланов Марковски е български журналист, актьор и общественик.

Игор Марковски е роден на 25 май 1963 година в Скопие, днес в Северна Македония, в семейството на писателя Миле Марковски. Внук е на поета Венко Марковски и е брат на интернет-пионера Вени Марковски.

Завършва 7-ма гимназия в София през 1980 година, а през 1984 година – ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „актьорско майсторство“ при проф. Сашо Стоянов. Завършва също и Университета за национално и световно стопанство (УНСС), висшата школа по мениджмънт и администрация – специалност „Специалист по икономика на масмедиите“, през 1998 година.

Актьор в театъра в Търговище и в театър „Сълза и смях“ в София. Участва в игралните филми „Деца играят вън“, „Войната на таралежите“, „Златната река“, „Ева от третия етаж“ и др.

loading...

След 1990 година е журналист на свободна практика. Радиоводещ в радио „Витоша“ (VOA-Europe) – от 1992 до 1999 година. Един от основателите и редактор на вестник „Хайлайф“; автор и водещ на шоу програми и телевизионни предавания. Водещ на „Всяка неделя“ по БНТ (на два пъти), и „Шах-мат“ по ББТ (2004-2006).

Мениджър е на художниците Иван Яхнаджиев и Едмонд Демирджиян. Съсобственик на аукционна къща „Аполон и Меркурий“.

Автор е на публикации в периодичния печат за редица изложби за времето 1991–1995 година. Известно време е директор „Връзки с обществеността“ на Професионален футболен клуб ЦСКА.

Игор Марковски се занимава с озвучаване на филми и сериали от 1985 година, когато е поканен за пръв път от режисьорката на дублажа Елена Попова. Активен е до около 2008 година включително. Озвучавал е в анимационните сериали „Смърфовете“ и „Приключенията на мечето Ръкспин“, излъчвани по БНТ, а един от последните му сериали е „Елиза“ за bTV.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!