Днес е роден генерал-лейтенант Иван Добрев!

Честит рожден ден на генерал-лейтенант Иван Добрев!

Иван Добрев е български военачалник, генерал-лейтенант, началник щаб на Сухопътни войски на Република България.

Иван Кирев Добрев е роден на 1 декември 1951 г. в село Спасово, близо до град Чирпан. Роден е в семейството на Кирил и Златка Добреви.

В ранните си години учи в родното село, а по-късно в съседно село. След като завършва основно образование се записва в техникум по машиностроене в град Нова Загора.

loading...

През 1969 година започва подготовка във Народно военно училище „Васил Левски“, което завършва през 1973 година със специалност „танкист строеви“.

През 1978 г. заминава за Москва, СССР, където учи в „Бронетанковата академия Малиновски“, завършвайки я с отличие.

След тригодишното обучение се завръща в България, където е назначен на поста началник-щаб на танков полк в град Хасково. През 1985 година е назначен за началник „Оперативно отделение“. От 1986 до 1989 г. е командир на тридесет и четвърти мотострелкови полк в Момчилград. Между 1989 и 1992 г. е командир на тринадесета танкова бригада. От 1992 до 1996 г. е командир на две различни мотострелкови дивизии.

Учи в Генерал-щабната Академия на Русия в периода 1993 – 1995 г. След това е последователно заместник на корпус, началник на управление „Подготовка и управление на бойното използване на войските“ в Главния Щаб на Сухопътни Войски, командир на Трети армейски корпус (2000 – 2002), дислоциран в град Сливен.

Издигнат е за заместник-началник на ГЩ на СВ. През 2006 година замества генерал Златан Стойков на поста Началник на сухопътни войски на БА.

Източник: bg.wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!