Днес е роден войводата Атанас Дачев!

Атанас Дачев е български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Атанас Николов Дачев е роден на 10 януари през 1883 година в Сливен. Завършва училище в родния си град и през 1902 година става член на ВМОРО, като полага клетва пред Кръстю Асенов. Четник е в неговата чета, действаща в Ениджевардарско и Кукушко. По време на Илинденско-Преображенското въстание е във въстаническата болница в село Църварица, Кюстендилско.

В периода 1904-1905 година е четник при тиквешкия околийски войвода Петър Самарджиев. След смъртта на Самарджиев през 1906 година остава в Тиквешко и през 1907 е определен за тиквешки войвода. След Хуриета през юли 1908 година участва като войвода на чета в похода на младотурците срещу Цариград през 1909 година заедно с четите на Яне Сандански и Христо Чернопеев.

След възстановяване дейността на ВМОРО в края на 1909 година отново е войвода на чета. През 1910 година е войвода във Воденско, а през 1911 – в Гевгелийско. Участва в Балканската и Междусъюзническата война 1912-1913 г.

loading...

След войните се оттегля от активна дейност. Установява се да живее в родния си град, където умира 29 юни 1973 година

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!